2012. augusztus 13., hétfő

Alumínium mentes krémdeo

A vegyszermentes élet ugye az egyik dilim (a sok közül). Az egyik legkártékonyabb kozmetikum pedig a hónaljstift, ami alumíniumsókkal akadályozza meg az izzadást.
Olvastam egy statisztikát, miszerint a mellrákosok 25%-a már férfi! Bár az EU pl. a kullancsirtást a vegyszerek miatt betiltotta, de ezek a kozmetikumok továbbra is szabadon forgalmazhatóak... Én vidéken élek, a falu körül erdő-mező, de ki sem merem tenni a lábamat az aszfaltról, mert az utóbbi években hihetetlenül elszaporodtak a kullancsok, amik számtalan betegséget okoznak. Hát, az erdők, mezők lakói és a vidéken élők részéről nyilván sokkal kisebb a nyomás, mint a nagy befolyással és pénzzel bíró kozmetikai cégek felől...

Bár a kencézéshez továbbra sincsenek professzionális eszközeim, de ez egy olyan projekt, amibe bele mertem vágni, abszolút megoldható meglévő itthoni konyhai eszközökkel is.
Ha natúr kozmetikumokról van szó, bátran merem ajánlani a Cosmio oldalát, ahol tényleg kipróbált receptek vannak. Én is onnan néztem ki és végül belevágtam nem is értem, miért halogattam eddig, pedig sokkal egyszerűbb, mint egy szappant elkészíteni (bár nem is élveztem annyira:D).

Az eredeti recept részletes leírással itt.

Tehát a recept:
32 g kókuszolaj
10 g ceralan
2,5 g cink-oxid
5 g szódabikarbóna
17,5 g étkezési keményítő
ízlés szerint antibakteriális illóolajok.

Az első, amit csináltam a ceralan volt. Hát igen, milyen jó is ezt lazán, mellékesen megemlíteni, hogy ÉN csináltam ezt a rendkívül tudományos hangzású természetes konzisztencia növelő cuccot! :D
Lehet készen is kapni, de hogy Évi barátnőm szavaival éljek, nem egy agyműtét...
Ez nem más, mint módosított méhviasz. Egy hihetetlenül méz illatú méhviasz darabom volt is itthon, még Katitól kaptam ajándékba (természetesen két darab szappan társaságában...:)).

A méhviasz: 


A ceralant néhány napig szárítottam és végül legyártottam a prototípust.
Kicsit kalandos volt, háromszor kellett visszamelegíteni, mert a méhviasz olvadáspontja elég magas, 62-64°C, persze mindig akkor volt esemény, amikor elértem ezt a hőfokot...
Miután megtekintettem egy rendkívül vérszomjas és veszélyes rovart (gyerekeim szerint), lebonyolítottam egy hosszabbra nyúlt telefont, kiszabadítottuk a kiskutya fejét a kennel rácsai közül, mert csak kifelé fért át, vissza már nem, végre a harmadszor is visszamelegített ceralanos kókuszolajba belekeverhettem a porokat.
Itt már csak az illóolajokat kellett belecseppenteni.

A ceralan és a cink-oxid:


Én a citromot és a teafát választottam, imádom mind a kettőt, bár a teafa kissé férfias jellegű, de hát kos vagyok, férfias jegy... ;)
Úgy terveztem, hogy egy csepp teafa és sok citrom lesz az illat.  
Aztán az üveg cseppentője kissé megtréfált, úgyhogy a tervezett egy csepp teafából nem tudom mennyi lett, a citromot teljesen el is nyomta, de sebaj, hamar megbarátkoztam vele. :)
Az időjárás ugyan mostanában nem adott lehetőséget, hogy igazán forró napokon teszteljem, de azért izzasztó helyzetekben volt részem és teljesen működik a dolog.

A kész krémdeo egy kiürült stiftbe töltve:


Alumínium is kiiktatva.


3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Majdnem olyan, mint amit én csináltam pár hete:
    40g kakaóvaj, 40g sheavaj, hozzá érzésre búzacsíraolaj alapnak, hatóanyagnak pedig (szintén érzésre) szódabikarbóna, burgonyakeményítő, cink-oxid, őrölt fahéj. Illatnak kubebabors és pici teafa.
    Stiftes dobozom nem volt, ilyet régen sem használtam. Egyszerű krémes tégelybe tettem, és a körmöm hátával veszek ki belőle, amennyi kell.
    Ez már a második ilyen adag, az előző még cink-oxid nélkül tavaly nyáron készült, most nyár elején fogyott el.
    Pussz,
    Nelli (a másik :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, szia Nelli!
      Tartok tőle,hogy elég infantilis a humorom, hogy ezen még mindig kacarászok... :D
      Szóval én azért választottam ezt a receptet, mert mint ahogy cosmio-s Kati írja, a kókuszvaj eleve baktériumölő hatású, és én tutira akartam menni.:)Csak jót tudok róla mondani, a ruháimon megszűntek a fehér foltok, az esti fürdésnél pedig nem kell háromszor megmosni a hónaljamat, hogy tisztának érezzem. Az erős teafa illat pedig fél óra után vagy megszűnik, vagy csak megszokom... :))
      De ha már egy éve használod a másikat, akkor biztosan neked is bevált, a kencézős barátosnőim is más-más receptet használnak, nem vagyunk egyformák (szerencsére...;))
      Pussz,
      Nelli (az egyik, hihihi:D)

      Törlés
  2. Szia! El tudnád nekem magyarázni, hogyan készítettél módosított méhviaszt? Köszi

    VálaszTörlés