2012. július 31., kedd

A savó felhasználása

Nem vagyok gasztroblogger. A hagyományos ízeket kedveljük, számunkra az első hallásra furcsa ételpárosítások és alapanyagok furcsák is.:) (Bár az idén csináltam két üveg rózsaszörpöt.Szép piros, mint a málna.)  De mivel minden nap kell főznöm, így ez szerves része az életemnek, hát lesz még róla szó. Nagy kár, hogy nem a főzés a hobbim, mert baromira kiélhetném magam nap mint nap... :) Deeeee, sütni szeretek, viszont egy überszar sütőm van, úgyhogy az "állítsuk be 163 és fél fokra a légkeveréses sütőnket" duma felejtős. Kis láng vagy nagy láng. Kész.

Egyszóval szeretek sütni, ebbéli lelkesedésemet kiccsaládom is díjazza, no és hát sajt és joghurt készítésből marad bőven savónk (mert ugye semmit nem dobunk ki...:)), hát következzen a felhasználása. És, hogy másik mániám, az "éljünk zölden (és takarékosan)!" dilim is kiéljem, süssünk rögtön több félét! Mert ha már bekapcsolom a sütőt, hát használjuk ki! Ez nyáron, 30 fok felett különösen király!!!

A savót a kelt tésztáknál használom, csodás puha, könnyű tésztát eredményez. A kenyerekhez aszkorbinsavat szoktak adni e célból, ezzel ugyanazt az eredményt érhetjük el. A receptekben akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk a savóval.

Na szóval, ha már megy a sütő, legyen rögtön 3-4 féle sütve. A sütés előtti estén leülök ceruzával, papírral és kiszámolom: elkészítési idő, kelés ideje, sütés kezdete, sütés vége.
Ilyenkor muszáj tartani a "határidőket", bár ez nem kis mutatvány, mert a két kicsi folyton vis maior helyzeteket teremt.
A képen látható: hajtovány (Limara), húúúú, nagyon finom!
                          kakaós muffin (nosalty) a lehető legegyszerűbb alapanyagokból, mégis remek
                          DNK kenyér (nosalty) no macera :)

Aznap sütöttem egy negyedik félét is... Dühös voltam, de okulásul megmutatom. A meggylekvár felét sütésálló dzsemmfixszel raktam el. Hát ennyire sütésálló.

Következő héten három féle sütve: 
Újra a hajtovány a nagy sikerre való tekintettel, 
csodabogár (nosalty)
pizza, rögtön két malomkeréknyi. 

Ilyenkor azt gondolom, hogy akkor két-három napra péksüti-nasi megoldva. Ezt általában rosszul gondolom. 





                           
                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése