Régebben többször is kísérleteztem a só-liszt gyurmával, de nem jött be. Nem lehet aprólékos. pici részleteket csinálni vele, hamar szárad, a sótól kiszárad a keze. stb... Hát vettük a bolti gyurmát. A szőnyeg mintázata azóta folyton változik, a beletaposott gyurma színétől függően.
Nézegettem már egy ideje a házilag készíthető gyurmák receptjeit a neten, el is raktároztam néhányat. Aztán nemrégiben, miután a kicsi fiam összegyúrás általi halálra ítélte lánykám egész gyurmakészletét, a nagy sírás-rívás hatására gyorsan neki is ugrottam.
Ez a fajta a méregdrága Play doh igen takarékos házi változata. Tényleg, mint a gyári!
Recept: 40 dkg liszt
20 dkg só
2 kk citromsav
2 ek olaj
6 dl víz
folyékony ételfesték
A vizet a sóval, olajjal, citromsavval feltettem főni, amikor felforrt beletettem a lisztet, villámgyorsan kavartam rajta néhányat és lekaptam a tűzről. Kicsit hagytam hűlni, majd 8 felé vágtam és ételfestékkel színeztem.
A blogban, ahol eredetileg olvastam ott azt írta, hogy gumikesztyűben gyúrjuk, különben az ételfesték csúnyán összefogja a kezünket. Hát, gumikesztyűben nem lehet gyúrni, mert úgy beleragad a forró gyurmába, hogy pillanatok alatt letépte a kesztyű egyik ujját és tenyérrészét. Így beleraktam egy magasfalú edénybe és a robotgép dagasztókarjával próbáltam belegyömöszölni a festéket. Ha már nem tocsog a festék, akkor nyugodtan hozzányúlhatunk és folytathatjuk kézzel, mert akkor már nem fogja be a kezünket a festék és nem is ragad a kezünkre a gyurma.
Ha nem játszanak vele, akkor rakjuk zárható tetejű dobozba vagy zacsiba és tároljuk hűtőben. Nálunk már másfél hete foglalja le az aprónépet naponta legalább egy csodálatos órára.
Szia!
VálaszTörlésÉn italporral szoktam megfesteni a gyurmát. Rögtön feloldom a vízben ahogy forrni kezd, így kellemes gyümölcsillatú gyurmit kapunk :D