2013. április 26., péntek

Körömvirág krém - tovább fejlesztve

 Egyrészt annyira jó, hogy muszáj közkinccsé tenni a receptet, másrészt illene, hogy legalább egy áprilisi bejegyzés is szülessen... :)

Egy illatmentes, leginkább ekcémás bőrre szánt szappan készült még a hónap elején, úgyhogy az azóta majdnem be is ért, csak éppen sehogy sem sikerült a blogon prezentálni.
Egyrészt krónikus időhiány miatt, meg amiatt is, hogy a francnak volt kedve szüttyögni a fényképezővel, de erőt veszek magamon mingyá' és még azelőtt megörökítem, mielőtt elfürdenénk/elosztogatnám. Azért, mert sikerült egy szuper szappanformát találnom, ami óccsó és kézenfekvő. Mindenféle értelemben. :)

Visszakanyarodva az eredeti témához: a krém.
Hála a nagykeres beszerzési forrásomnak, ahol egyre bővülő kínálat van mindenféle szuper olajakból-vajakból,  mohón be is táraztam belőlük, így volt miből válogatni.
Még mindig meglehetősen amatőr módon művelem a kencézést, saját tapasztalataim alapján kutyultam össze, bár ahhoz képest pláne nagyon jól sikerült.;)
Igyekeztem egy jól hidratáló krémet összehozni, úgyhogy szerintem el is értem a folyadék mennyiség felső határát, amit még elbír a krém emulgálószer nélkül.
Emeltem egy picit a méhviasz és az avokádó olaj mennyiségén, ezek ugyanis önmagukban is rendelkeznek emulgáló képességgel.

A recept:

50 g körömvirág olaj (én extraszűz olívában maceráltam)
35 g avokádó olaj
35 g shea vaj
10 g kakaóvaj
10g kókuszvaj
5 g mandula olaj
5 g szőlőmag olaj
5 g neem olaj
5 g jojoba olaj
9 g méhviasz

a folyadék 50 g erős körömvirág-kamilla tea

8-9 csepp tejsav

néhány csepp teafa, citrom, levendula illóolaj.

Ugyan meglehetősen molyirtó szaga van a cuccnak így, de megéri, úgyis elég hamar elillan a szag (vagy megszokom...?).

Egy befőttesüvegbe beleraktam a kókuszvajat és a körömvirág olaj egy részét, ezt pedig forró vízbe állítottam és felolvasztottam benne a méhviaszt. Azért ebben, mert sem a kókuszvaj, sem az olíva olaj (amiben a körömvirág macerálódott) nem különösebben érzékeny a hőre, mert a méhviasz olvadáspontja 60° C fok felett van.
Amikor felolvadt, kicsit hagytam hűlni, majd hozzálöttyintettem egyszerre az olajakat, a botmixeremmel kutyultam rajta egy alaposat (ezért is jó a befőttes üveg, nem fröcsköl ki belőle). Aztán beleraktam a sheavajat, szintén mixelés következett, majd a végén a kakaóvajat, mert az a legérzékenyebb a hőre. Ha túlmelegítjük, akkor hiába hűl vissza, nem lesz az állaga a régi.

Ezután mixelés közben szinte cseppenként ment hozzá a folyadék.
A botmixerem kis híján megint lefüstölt, de nem vált szét a zsír- és a vízfázis!
A végén belecsöpögtettem az illóolajakat, majd a tejsavat és egy alapos kutyulás után kész is lett.

Tejsav azért kell hozzá, mert elősegíti a hidratálást, természetes nedvességmegkötő (a bőrön lévő ún. savköpeny normál kémhatását is segíti).

Az illóolajak pedig azon megfontolásból kerültek bele, mert a benne lévő 5 g neem olaj marha büdös. Igazából így sem sikerült elnyomni a szagot, de tényleg megéri beletenni, mert nem tart sokáig, viszont a hatása csuda.
Antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, parazitaűző (ezen nem csodálkozom...), fájdalomcsillapító hatású, rengetegféle bőrbetegségre jó (pl: ekcéma, pattanás, hegek, pszoriázis, gyulladt bőr, stb. ).

A csodás áprilisi nyár rögtön alkalmat is adott a tesztelésre, mert a Zuram tragikus hirtelenséggel pecsenyévé égett, konkrétan másodfokú égési sérülései lettek, belázasodott és majdnem állva aludt, mert fekve fájt.

Este alaposan bekentem, majd másnap mondta, hogy bár kételkedett a krémemben, de el kell ismernie, hogy tévedett (talán most már végleg száműzzük a Niveát... :))

A receptben leírt mennyiség elég bőséges, de én rögtön háromfelé öntöttem, egy maradt a miénk, egy megy a barátnőm ekcémás kisfiának (neki segített az előző, egyszerűbb változat is már), egy pedig anyumnak a kirepedezett kezére.

Ami fontos még: hűtőben kell tartani! Egyrészt nincs benne semmiféle tartósítószer, folyadék viszont igen, másrészt hidegen jó az állaga, ha felmelegszik kicsit folyós lesz.

Kép mint említettem nem készült, nem egy fotogén valami, így a fényképezőgépemmel való harc tök felesleges.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése