2012. december 16., vasárnap

Luxus szappan, avagy ha már lúd, legyen kövér...

Mer'hogy. Naezaztán. Télleg. Olyan alapanyagokból, hogy na.


Eddig nem bírtam rászánni magam hogy ennyi kakaóvajat tegyek egy szappanba. A finomítatlan változat drágább a sheavajnál is, amit eleve aranyárban mérnek. ;)
De hát egységben az erő, ha többen összeállunk, akkor nagytételben tudunk venni alapanyagokat. Most is ez történt, több kilónyi sheát és kakaóvajat hoztunk össze, amit szétlogisztikáztunk. ĺgy jöhetett létre ez a fffffantasztikus szappan, amit nem kell megköszönnöm semmilyen szponzornak, csupán annak a ténynek, hogy ha az egyik szappanos segíti a másikat, akkor még ő is jól járhat. :P

A hűtőmben ott csücsült még egy kis szőlőmag olaj, finomítatlan búzacsíra olaj, és hát karácsony után megáll az élet  ;), senkinek nem kell se szappan, se krém, el kell használni, nincs mese.

Na, így aztán ebbe a szappanba tényleg luxus alapanyagok kerültek, sajnos el kell telnie még egy kis időnek, mire kipróbálhatom, de minyimum sokkot kell hogy kapjak... :D

10% sheavaj tartalom - szerintem ebből az alapanyagból ennyi  (max. 15%) az ideális szám, ugyanis a sheavajnak fantasztikus bőrápoló tulajdonságai vannak, de olyan összetevők is vannak benne, amik nem szappanosodnak el. ĺgy az elreagálatlan lúg, ami nem talált magának elszappanosítható társat szabadon marad és csúnyán szárítani fog.

20% kakaóvaj tartalom - ebből elvileg mehet több is, de álljon meg a menet, nem a dubai-i uralkodócsalád a célközönség... ;)

Aztán ugye van benne szőlőmagolaj, ami megint csak isteni bőrápoló, de abból sem mehet bele 10%-nál több, mert az meg a szappan állagát lágyítaná meg nagyon.

Van benne hidegen sajtolt búzacsíraolaj is, ez kisebb százalékban, egyrészt rohadt drága, másrészt annyit locsoltam bele, amennyi még lötyögött az üvegben.

Az elmaradhatatlan kókuszvaj, ami a habzásért és a tisztítóhatásért felel, egy kevés pálmavaj, ami azon túl, hogy szintén kellemes bőrápoló, a szappan állagáért felel, bár ebből most alig kellett, lévén van bőven a kemény vajakból.

Tettem bele 5%-nyi ricinust, hogy a habzást fokozza, legyen nagyon szappanos szappan. :) Többet ebből sem szabad, mert ez lágyít igazán!

A fennmaradó kiadó hely pedig az extraszűz olíva olajé, a jobbik fajtából.

Illatnak cubebabors és citrus illóolajokat tettem.
A folyadék kecsketej, bőrradírnak pedig pirospaprika került bele.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha már ilyen pöpec az összetételét illetően, akkor kinézetre miért nem erőltettem meg magam jobban?
Hát ez úgy volt kéremszépen, hogy én ilyenre terveztem. Direkte. De nem azért, mert megint a belbecs fontosabb a külcsínnél, hanem mert gondoltam, hogy feldobom majd cuki halacskás nyomdával, ami így nézett volna ki:

ha el nem felejtem... Ezt rögtön a szeletelés után kellett volna megejteni, de totál kiment a fejemből, mire eszembe jutott, addigra már túl kemény volt a szappan, ezt már... nyomhattam...volna... 

Összetevők: kókuszolaj, pálmavaj, kakaóvaj, sheavaj, szőlőmag olaj, búzacsíra olaj, ricinus olaj, extraszűz olíva olaj, NaOH, kecsketej, pirospaprika, cubebabors-, citrom-, édesnarancs illóolaj. 
2 megjegyzés:

  1. Hűű! Bele adtál anyait, apait! :-) Nekem nem hiányzik róla a halacska.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, kíváncsi vagyok, hogy lesz-e annyival jobb, mint amennyivel drágább...? :D

      Törlés