2013. január 27., vasárnap

Szappanmentés, ahogy a hibajavítós tananyagban NEM szerepel

Több mint másfél éve "űzöm az ipart", ennyi idő alatt a szappankészítőt bőven éri meglepetés. Kémia ide vagy oda, ez nem egy egzakt tudomány... Hiába a precíz mérés, azonos körülmények és alapanyagok, a végeredmény néha teljesen más. Talán a szappanoknak is van horoszkópja vagy mifene, nem mindegy, hogy mikor születnek... Legutóbb a szappan avasodásának okát próbáltuk megfejteni, de nem sokra jutottunk (ezzel sem).
Bizony, a kézműves szappanok avasodnak. Csak nem mindegy, hogy mikor! Míg nagyanyáink 50-60-70 évvel ezelőtt főzött mosószappanjai a mai napig kiválóan szuperálnak, ezek a szappanok nem a következő generációnak születtek, el kell használni, nincs mese!
Ennek oka, hogy más módszerrel készülnek, rendszerint Cold Process - azaz hideg eljárásban. Valószínűleg eleve a főzés is kiküszöböl egy csomó eltarthatósági problémát, de a legfőbb oka az, hogy amíg a főzött mosószappanokban az összes zsiradék elszappanosodik, addig a kozmetikai szappanok receptjét rendszerint 5% olajfelesleggel számoljuk ki, hogy az extra ápoló hatást elérjük. Az el nem szappanosodott olajak pedig bizony egy idő után avasodni kezdenek.
Szappanos brigádunk rendszeresen ajándékozza egymást szappanokkal, Andi barátnőnk pedig egyet sem használt el, mindet elrakta. Ennek okán szép kis gyűjteménye lett, amik között mindenféle korú és összetételű akad. Megvizsgálta őket, összevetettük a recepteket, végül a napraforgó olajat kiáltottuk ki főbűnösnek, de ez csak találgatás, nem egészen egyértelmű a helyzet.
Én szeretem a szappanokban a napraforgót, kellemes kis buborékokat habzik és jó bőrápoló, de csak kis százalékban használom, mert lágyít és az így túl gyorsan kopik.
A legelső szappanomból őrizgetek még egy darabot, tehát az erősen elmúlt másfél éves és semmi baja. Az tény, hogy abba nem tettem napraforgót. Viszont van olyan kb. egy éves darabom, amiben van és semmi baja. Szóval passz. :)

Elég sok szappanom félre volt már téve minőségi vagy esztétikai probléma miatt, vagy csak  az illata nem jött be, illetve egy rakás szappanvég várt a sorsára. Bizony, az állás során több is elkezdett avasodni, de szappant nem dobunk ki!!! ;) Erre a problémára azonban nem találtam a neten megoldást. Egyszer volt egy próbálkozásom úgy, hogy HP (Hot Process) azaz meleg eljárással készítettem egy adagot, amibe még az elején belereszeltem egy kevés szagosodásnak indult olívaszappant. Ennek az lett a végeredménye, hogy az egészet elbaltáztam vele.

Az utóbbi időben a lúg minősége miatt volt "szerencsém" legyártani néhány adag rontott mosószappant, ezeket újrafőztem.
Nem láttam más megoldást, mint hogy megpróbálkozzak ezzel a módszerrel.

A rengeteg jó bőrápoló tulajdonságát a főzőcskézés hatására elveszíti, ezzel tisztában vagyok, de kézmosásra jó lesz. A főzés végén azért belekutyultam egy jó adag extraszűz olíva olajat. :)

És akkor következzen a hibajavítás, ahogy sehol máshol (vagy ez is egy olyan találmányom, ami már fel van találva, nem ez lenne az első... :D).

Azzal kell kezdenem, hogy fogalmam sincs, hogy mennyi szappant kellett újrafőznöm, nem mértem meg. :P
Becslésem szerint legalább 2,5 kg-nyi.
A 10 literes lábosomban (vagy fazék? sose tudom melyik) másfél liter vízben feloldottam 10 dkg lúgot, belekockáztam a mindenféle korú, színű, illatú halálraítéltet, hogy megtisztulva újjászülethessenek. :D
Aki nem tud mit kezdeni a szabadidejével, annak melegen ajánlom ezt a kedves elfoglaltságot, mert ennyi szappant összenyiszatolni is egy fél délután, de ezek után még következik egy laza négy órás főzőcskézés, szigorúan kevergetve, különben lekap az alja.


Legalább három órán keresztül erős kétségeim voltak, hogy a küldetés sikeres lesz, mert a félig olvadt szappanmassza felvette az összes lúgos vizet és sehogy sem akart elválni a szappan az aljlúgtól, viszont habzott mint állat, aszittem, hogy sikerült úgy egy 10 liternyi használhatatlan habszappant előállítani. De szerencsére a kos jegyben született makacsságommal nem adtam fel, és végül elvált, hogy elválik az elválnivaló, azaz az aljlúg lent maradt, a szappan pedig felül. 

(ilyen sűrű és sötét lett az aljlúg)

Hurrá. Tisztára megérte. Most az elkövetkező 1 évre való kézmosószappant sikerült úgy fél nap alatt előállítanom, aztán jövőre kezdhetem elölről, mert a végén belekevert olíva majd megint jól elkezd avasodni... 
2 megjegyzés:

  1. :-D, na ja. Bár a színtiszta olíva szappanom is itt végezte, ugyanezen okból kifolyólag.

    VálaszTörlés